Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2008

Οικονομική μηχανική Ι

Ο κλάδος των οικονομικών δεν έχει ζωή ούτε ενός αιώνα όταν αυτός της μηχανικής μετρά τα υπερτριπλάσια (από τη στιγμή που τέθηκαν οι θεωρητικές βάσεις-γιατί προφανώς πριν τον Leibniz υπήρχαν πλήθος κατασκευασμάτων που υπάκουαν σε νόμους μηχανικής απλά τότε ήταν περισσότερο πιο εμπειρικά τα πράματα). Και φυσικά ο κλάδος των μαθηματικών υπάρχει εδώ και χιλιετίες. Αυτό δλδ που διαχωρίζει τους τρεις κλάδους είναι το χρονικό εύρος ύπαρξης. Επίσης, ακολουθούν αντίστροφη (με τα χρόνια που κουβαλάν στην πλάτη τους) πορεία σε ότι σχετίζεται με τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη: η μαθηματική θεωρία σχεδόν έχει εξαντληθεί και όλα της τα εργαλεία είναι διαθέσιμα και ηλεγμένα προς χρήση πάσα ενδιαφερόμενου. Που είναι η μηχανική η οποία και τα χρησιμοποιεί εντάσσοντάς τα όμως σε πλαίσιο καθαρά ρεαλιστικό εφαρμόζοντας κατά περίπτωση μοντέλα απλουστευτικά αλλά ποτέ απλοϊκά προκειμένου να σχεδιάσει κάτι με αποκλειστικό σκοπό ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. Η οικονομική "επιστήμη" (?) είναι ακόμη στα σπάργανα και προσπαθεί-ασθμαίνοντας είναι η αλήθεια- να υιοθετήσει ένα πιο συμπαγές θεωρητικό πλαίσιο. Που να της παρέχει όλα αυτά που έως και σήμερα απουσιάζουν από την εργαλειοθήκη της: ενιαίος σχεδιασμός, καθολική εφαρμογή και.. σαφή εκτίμηση μελλοντικών καταστάσεων.

Το παρών επίπεδο "πρόβλεψης" (ο όρος "μελλοντική εκτίμηση" είναι σαφέστερος και απομακρύνει τις παρανοήσεις..) στο οποίο κινείται ένας μέσος οικονομολόγος καταγράφεται άψογα κατ'εμέ στις γραμμές σχολιασμού των τιμών του πετρελαίου εν έτει 2007 ανώτερου στελέχους εταιρείας ..
Αυτό που ως απάντηση μπορεί να λάβει τώρα η εν λόγω "εκτιμήτρια" είναι πως αν κάποτε σοβαρά αναπτυχθεί διεπιστημονικός κλάδος financial engineering τότε ffs(!), ας μην δεχτούν στις τάξεις τους αποφοιτήσαντες οικονομολόγους. Η λογική του "αχμ αυτό το μέγεθος ποτέ ξανά δεν είχε αγγίξει τέτοια επίπεδα" και του "μα σταμάτησε η παραγωγή πετρελαίου κιόλας" μαρτυρά ότι απέχουν παρασάγγας από το φτάσουν κάποτε να παράγουν μια στέρεα ποσότητα έργου.

Ετικέτες