Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2011

Η ορθή λογική σκέψη και οι δυνητικοί καταστροφείς της κοινωνίας

..η σκέψη μου λοιπόν θα σου ανοίγει πάντοτε -σαν ένα ταπεινό κερί- το μονοπάτι προς την τελική αξιοπρέπεια. Αμφιβάλλεις? Μην αμφιβάλλεις γι' αυτό.

 Το κερί θα σβήσει πολλές φορές
αν όμως είσαι υπομονετικός
κάθε φορά που αυτό σβήνει και μαύρο σκοτάδι θα απλώνεται στο διάβα σου,
 εσύ πρέπει καθόλου να μην ταράζεσαι
αλλά να κάνεις μια απλή κίνηση: το ανάβεις και πάλι και ξανά και ξανά.
 Μέχρι να βγεις στο ξέφωτο. Και όταν επιτέλους γίνει αυτό, εκτιμάς όλη την πορεία που έκανες.
Ξεχνάς όλο το άγχος, την πίεση, την αγωνία, τον φόβο και την διαρκή αβεβαιότητα.
Γιατί έχεις μάθει-και το 'χεις μάθει άψογα πως στο τέλος ό,τι κι αν γίνει η λογική πάντοτε θα ισχύει.
Με μια θλιβερή υποσημείωση όμως: σε μια κοινωνία όπου συμβιώνουν μαζί άνθρωποι και πίθηκοι ο παραλογισμός θα υπερισχύει. Τέτοια είναι η κοινωνία μας: άνθρωποι και πίθηκοι μαζί. Είναι παντού είναι γύρω μας είναι ο καθένας από μας πολλές φορές που φέρεται σαν πίθηκος.
Και το πιο θλιβερό? Δεν το γνωρίζουμε! Δεν το συνειδητοποιούμε την ώρα που φερόμαστε έτσι. Οι πιο πολλοί όμως –μεταξύ αυτών κι εγώ- παρότι είναι φορές που ασυναίσθητα φερόμαστε σαν πίθηκοι εντούτοις έχουμε το σθένος κάποια στιγμή αργότερα να αντιληφθούμε τον ξεπεσμό μας από ανθρώπινα όντα σε πιθηκοειδή. Το σθένος το βρίσκουμε γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι.

Ασφαλώς υπάρχει και μια θλιβερή κατηγορία ανθρώπων που ποτέ της δεν θα αντιληφθεί το πόσο πιθηκίστικα φέρεται ορισμένες φορές. Αυτοί για μένα είναι δυνητικοί καταστροφείς της κοινωνίας και του ανθρώπινου είδους. Και με μικρές πράξεις εγωιστικά αγόμενες καθόλα τους δίνω με πάσα ευκαιρία χαριστικές βολές. Ωσότου αυτοεξοντωθώ από την απέλπιδα προσπάθειά μου.


Ετικέτες , , , , , ,